小編推坑:Overlanding 陸路探險分享(三)

Posted by Kenneth Law on

陸路探險 · 進藏分享


好多時候客人嚟拎貨或者安裝,一傾開發現大家都有共同愛好,就停唔到口,大家開心分享交流。今次嚟拎雪櫃拉架嘅老闆,揸架豐田LC200,之前已經同我哋買左個 #CFX3 雪櫃。



鍾情越野車嘅,或多或少都有個遠方的夢,想要揸住愛驅去探索杳無人跡嘅風光。老闆係封關之前,就每年都會開車去西藏一轉,一去就至少一個月先捨得返。佢同我哋一樣都唔鍾意行尋常路線,一定要揾啲未開發嘅偏門山路,為嘅就係去感受最原始嘅風光。

行偏門小路,其中一大問題係加油。入藏區係絕對唔可以帶備用油桶,就算係空嘅都唔得,經過檢查站一被發現即刻沒收,絕對冇得通融。而小路一般都唔會有正規加油站,於是乎好多時候,只能夠揾私人加油站,甚至乎都冇嘅就要問當地村民買油。

香港油站我哋入嘅汽油全部係98,呢啲藏區私人加油站分分鐘連95都冇,架車入唔入得?老闆話揸得Land Cruiser就梗係冇問題啦,LC就算入92都行到,絕對安全帶到你返屋企。豐田系越野車對油品嘅要求低,都係西藏以至世界上越偏遠落後地區越常見到LC、Prado、Hilux嘅一大原因。



老闆,開關之後出發記得叫埋啊!

#LC200
#LC80
#FZJ80
#Landcruiser
#Overlanding
#ToyotaOverlander

🧊 Dometic CFX3雪櫃
🧊 美國製雪櫃拉架
有横拉款同向下斜拉款

查詢 👉 WhatsApp 64805777

鋼水好唔好,拎上手就知道 👍

#香港露營 #香港汽車露營 #越野 #越野車 #香港越野 #四驅車 #農夫車 #香港農夫車 #露營裝備 #露營雪櫃 #車中泊 #露營車 #hkpickup #hk4x4 #landrover #discovery4 #defender #ranger #pajero #jimny #jeepwrangler #hkcarcamping #carcampinghk

Overlanding 陸路探險

← Older Post Newer Post →



Leave a comment